Kategorier
Företagande

Faciliterande ledarskap, kunskap som förändrar

Förr kunde en ledare köra med sina anställda och hade rätt att göra det. Idag är det skillnad och många utbildar sig i faciliterande ledarskap för förbättring.

Karl hade jobbat i många år som försäljare på IT-byrån. Han åkte ut till kunder och sålde olika datoriserade lösningar för företag. Han älskade sitt jobb och hade fått utmärkelser som bästa försäljare de senaste fem åren. Något han var mycket stolt över. Men det hade inte alltid varit lätt.

Chefen var en riktig tyrann enligt de anställda, och Karl höll med. Skillnaden var att Karl lät utskällningar och nedvärderingar rinna av honom. Flera anställda hade inte klarat det och till sist slutat på grund av den förgiftade arbetsmiljön. Nu skulle chefen gå i pension och Karl hade fått ett erbjudande om att ta över jobbet.

Började med en kurs i faciliterande ledarskap

Efter att ha tänkt tackade han ja på ett villkor. Han ville gå utbildningarna han hittat i faciliterande ledarskap. För även om han inte trodde att han skulle bli som sin förra chef visste han att allt inte var svart och vitt. Han behövde lära sig hur man ledde sitt team på ett inspirerande och stadigt sätt.

Ledningen gillade hans förslag och sa ja. Kursen var uppdelad i två delar och den första skulle han gå innan tjänsten började. Senare, efter att ha jobbat ett tag, var det dags för nästa del. Han ville ha händelser i sitt jobb som chef i åtanke när han gick fördjupningen. Upplägget lät perfekt och skulle vara till fördel både för företaget och Karl som chef.